Blaty kuchenne – jakie wybrać?

Blat kuchenny ma całkiem poważne role do spełnienia. Musi doskonale komponować się ze stylem kuchni, równocześnie ma szereg zadań funkcjonalnych: odporność na temperaturę i wilgoć, której w kuchni nie brakuje, wytrzymałość na uszkodzenia i zarysowania oraz przyjazność w utrzymaniu czystości. Jak wybrać blat, który będzie nie tylko dobrze wyglądać, ale będzie również służył przez długi czas?

Kuchenna branża meblowa daje całkiem spory wybór materiałów, z których robi się blaty. Różnią się cechami wyglądu, wytrzymałością, odpornością, no i oczywiście ceną. Przyglądamy się tym najpopularniejszym, sprawdzając ich wady i zalety.

Kamień naturalny

To częsty i dość popularny wybór. Choć cena jest wysoka, rekompensuje ją niezwykła trwałość i elegancki szlif wykończenia wizualnego.



Blaty kamienne powstają przeważnie z granitu. To za sprawą jego odporności i struktury, w którą nie wsiąka woda. Jest wiele rodzajów granitu i obok wyglądu, koloru i struktury, różni je również poziom nasiąkliwości oraz odporność. Walorem kamiennych blatów jest głównie łatwość ich pielęgnacji – porządny blat wystarczy przetrzeć na mokro, często nawet bez żadnych środków czyszczących. Oporne zabrudzenia z łatwością usuwa się z pomocą łagodnego mleczka. Pozostają zimne w dotyku i są wytrzymałe na wysokie temperatury – to ich ogromna zaleta.

Konglomerat – czyli kamień syntetyczny

Blaty kompozytowe powstają z syntentycznego kamienia. Choć wizualnie mogą go czasem do złudzenia przypominać, mają jednak inne cechy wytrzymałościowe i odpornościowe. O wiele niższa równocześnie jest ich cena. Mimo wszystko, wciąż pozostają trwałe i praktyczne w użytkowaniu. Łatwo się czyszczą, temperaturę z otoczenia przejmują znacznie szybciej, niż prawdziwy kamień, ale są na nią odporne. Dobrze również radzą sobie z wilgocią.



Powstają najczęściej przez połączenie minerałów, żywic i dodatków, a w procesie produkcji jednolita mieszanka tworzywa jest odlewana na kształt blatu. Na życzenie można również zamówić blat z „wlanym” w niego zlewozmywakiem z tego samego surowca.

Naturalne drewno

To zawsze stylowy wybór, który wygląda doskonale. Łatwo wpisuje się w różne style aranżacyjne i daje dużą swobodę wyboru odcieni i kolorów. Trwałość i wygoda użytkowa jest uzależniona od gatunku wybranego drewna. Najlepiej sprawdzają się drewna egzotyczne, które lepiej od innych radzą sobie z wilgocią. Za wadę drewnianych blatów można uznać ich wymagania w kwestii pielęgnacji – źle zabezpieczane i traktowane nieodpowiednimi środkami, zniszczą się bardzo szybko. Dobrze zabezpieczone jednak, przetrwają długie lata w doskonałej kondycji. Porównując blaty drewniane z kamiennymi, wytrzymałość zostaje zdecydowanie po stronie kamienia. Drewno ma znacznie mniejszą odporność na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i wysokie temperatury. Wizualnie jednak, drewno jest znacznie przytulniejsze i nadaje zupełnie inne wykończenie.

Metal

Do niedawna jeszcze kojarzone wyłącznie z kuchniami restauracyjnymi, blaty ze stali wkroczyły do domowych kuchni. Są niezwykle odporne na wilgoć i rozlaną wodę – nic w nie nie wsiąknie. Świetnie radzą sobie z wysokimi temperaturami. Wykonane z odpowiednich rodzajów kwasoodpornej stali lub aluminium, nie korodują i są dość trwałe. Mają jednak i wady – stosunkowo łatwo ulegają odkształceniom i bardzo łatwo się zarysowują. Mają również specyficzny wygląd, który nadaje kuchni industrialnie chłodną nutę wykończenia.

Beton architektoniczny

Surowe, minimalistyczne wykończenia stały się modne, zdobią salony, sypialnie, ściany i podłogi. Czy nadają się więc na kuchenne blaty? Otóż owszem, z betonu architektonicznego wykonuje się również dość trwałe, odporne na zarysowania i działanie temperatury blaty. Powodem ich coraz częstszego wyboru jest styl i walory wizualne. Niewiele jednak można również zarzucić ich odporności i wygodzie użytkowej. Właściwie, najczęściej wymienianą pośród użytkowników wadą, jest konieczność sprzątania bezpośrednio po zabrudzeniu – beton dość szybko przejmuje kolor, z plam powstają więc na nim przebarwienia, które po czasie mogą być już niemożliwe do usunięcia (choć nie wpływa to na cechy użytkowe blatu). Tworzone na zamówienie blaty betonowe dają również opcję zrobienia zlewozmywaka z blatem w monolicie – czyli w całości jednej bryły.

Płyta laminowana

To bardzo częsty widok w domowych kuchniach. Blaty laminowane powstają z płyt wiórowych, powlekanych wieloma warstwami papieru i pokrywane impregnatami. Wizualnie pozwalają uzyskać dość dobre efekty i dają bardzo dużą swobodę wyboru stylu i koloru, mogą imitować drewno, beton lub inne struktury. Jeśli chodzi natomiast o odporność, wypadają bezsprzecznie znacznie słabiej, niż blaty kamienne, drewniane czy metalowe. Nie są odporne na temperaturę, wilgoć, ani zarysowania. Czyścić je należy ostrożnie i raczej nie można oczekiwać zbyt długiej trwałości. Wady jednak skutecznie rekompensuje niska cena.